Anasayfa / Blog / İşe İade Davasında Zorunlu Arabuluculuk - Mersin Arabulucu
İş akdi feshedilen işçiler işçilik alacaklarının tahsili için tazminat davası açabileceği gibi yasada yazılı şartları sağlayan işçiler İşe İade Davası da açabilmektedirler. İşe iade davası açılabilmesi için işçinin kanunda yer alan bazı şartları sağlaması gerekmektedir. İşe iade davası, iş güvencesi hükümleri kapsamındaki işçiler tarafından açılabilir.
İş Güvencesi Hükümlerinden yararlanmanın temel koşulları ;
1- İş Kanunu veya Basın İş Kanununa tabi olarak çalışmak
2- İş yerinde otuz veya daha fazla işçinin çalışması
3- İşçinin kıdeminin en az altı ay olması
4-İşçinin, işveren vekili ve yardımcısı konumunda bulunmaması
5- İşçinin iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması ve iş akdinin işveren tarafından sona erdirilmesidir.
İşe İade Davası açıldıktan sonra mahkeme tarafından işçinin iş güvencesi kapsamında bulunup bulunmadığı incelenir. İş güvencesi kapsamında ise dosyanın esasına girilerek yargılama yapılır. İşe iade talepli arabuluculuk başvurusunda arabulucunun bu hususları araştırma yükümlülüğü ve inceleme yetkisi bulunmamaktadır.
İşçi alacakları kural olarak zamanaşımına tabidir. İş Kanunu m.20/1 uyarınca iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminin kendisine tebliğinden itibaren bir ay içerisinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmak zorundadır. İşe iade talebiyle arabulucuya başvuru yapıldıktan sonra, anlaşma sağlanamaması halinde son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde iş mahkemesinde işe iade davası açılması gerekmektedir. Hak düşürücü süre geçmiş olsa bile taraflar arabuluculuk aşamasında işe iade konusunda anlaşmaya varabilirler.
Mersin ilinde faaliyet gösteren hukuk büromuz İşe İade Davası, İşçilik Alacakları Davası, Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Hukuku Avukatı, İş davası arabulucu başvurusu, Mersin İşçi Mahkemesi Avukatı, Mersin Arabulucu, Mersin Arabuluculuk Bürosu, Mersin Arabulucu Başvuru konularında en iyi şekilde hizmet vermektedir.